În acest material dezbatem ce ai de făcut imediat după ce ai înființat firma, asta pentru a scăpa de griji.

1. Trebuie să mergi la orice notar care îți iese în cale și să obții procura pentru contabilul tău. Asta pentru depunerea declarațiilor fiscale și pentru a putea avea acces în spațiul public virtual – pe scurt SPV. De ce?

ANAF nu mai permite depunerea declarațiilor fiscale, decât prin intermediul mijloacelor online. Mai sunt câteva declarații, care nu merg depuse online, iar acestea sunt doar câteva. În plus, asta este treaba contabilului tău, iar acum nu predăm contabilitate;

2. Trebuie depusă declarația 010 – DECLARAȚIE DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ/DECLARAȚIE DE MENȚIUNI/DECLARAȚIE DE RADIERE PENTRU PERSOANE JURIDICE, ASOCIERI ȘI ALTE ENTITĂȚI FĂRĂ PERSONALITATE JURIDICĂ – punem bifa pe declarație de înregistrare, iar pe pagina unde scrie – IMPOZIT PE VENITURILE MICRO – vom pune bifa și vom stipula data – la luare în evidență. Se trece data de pe CERTIFICATUL DE ÎNREGISTRARE (pe scurt CUI).

De menționat că marea majoritate a ANAF urilor din țară, nu o acceptă, astfel că să nu vă mire, dacă la ghișeu veți fi refuzați cu privire la înregistrarea acestei declarații. Vă vor spune să veniți cu ea, doar când aveți modificări în vectorul firmei – adică, dacă firma devine plătitoare de TVA, se schimbă de la impozit micro la profit și invers sau efectuează prima angajare ori o firmă rămâne fără angajați;

3. Achiziționarea registrului unic de control – se întocmește adresa către administrația financiară la care firma are sediul social, împreună cu o împuternicire, copia de buletin a împuternicitului și copie după CUI, pentru ca organul fiscal să vadă dacă v-ați încadrat în cele de 30 zile. Amenda pentru neachiziționarea RUC-ului sau nedepunerea declarației 010 în primele 30 de zile de la înființare este de 500 lei.

4. Ștampila nu mai este obligatorie!!

Citește și: Ce să aleg? SRL sau PFA

RUC-ul costă 29.75 lei, iar ATENȚIE!! Funcționarii ANAF, îți solicită fix suma, deoarece duc lipsă de rest… și presupun că nu vrei să ieși din ANAF, să pierzi și rândul la coadă, ca să stai să schimbi bani. ?)))

Acum că v-ați luat de grijă și cu aceste aspecte, spor la clienți și la vânzări!!

Rămâi la curent cu ce fac: pe blogul meu cosmindumitrascu.ro găsești și alte articole interesante!