Ce să aleg, PFA sau SRL? Eterna întrebare!

Atunci când o persoană dorește să își deschidă o afacere, îmi adresează foarte des întrebarea: „Ce să aleg, PFA sau SRL?” Majoritatea profesioniștilor spun aproape din start SRL. În fine, răspunsul meu la această întrebare este cu siguranță: ceea ce ți se potrivește mai bine, mai mult și te face mai fericit.

Urmărește chiar acum materialul „Ce să alegi: SRL sau PFA” creat de expertul Upriserz Cosmin Dumitrașcu și descoperă:
– care sunt diferențele dintre cele două entități comerciale
– exemple, așa încât să-ți dai seama ce ți se potrivește
– care este profilul unei persoane care se pliază pe PFA, respectiv SRL

Ambele tipuri de entități comerciale au plusuri și minusuri, evident. De aceea am zis de fiecare dată că depinde ce își dorește fiecare. Atunci când se ia o hotărâre trebuie analizate din mai multe lucruri și din mai multe puncte de vedere și anume:
– depinde de bătaia de cap pe care ți-o asumi;
– depinde de ce taxe îți asumi;
– depinde ce vrei să faci cu acea entitate;
– depinde de competențele tale ca manager;
– depinde de disponibilitatea ta spre învățare;
– depinde de ce business dorești să faci.

Trebuie să justifici fiecare ban retras din bancă atunci când ai SRL. Contabilitatea costă mai mult pentru un SRL, iar din start doresc să-ți aduc în vedere faptul că gestionarea unui PFA reprezintă o bătaie de cap mult mai mică față de un SRL din mai multe considerente:
– deschiderea acestora la Registrul Comerțului este gratuită și presupune o serie de documente mai reduse față de SRL
– implicarea și atenția pe care trebuie să o acorzi birocrației este mai redusă
– comisionul celor care-ți deschid PFA-ul este de obicei mai mic față de un SRL
– fiscalitatea PFA-ului este mai redusă față de un SRL, vorbim de declarațiile fiscale care se întocmesc, respectiv de evidența contabilă
– posibilitatea de a scoate banii mult mai ușor dintr-un PFA decât un SRL unde nu te poți folosi de banii societății în orice moment
– închiderea unui PFA durează mult mai puțin, câteva zile, față de închiderea unui SRL care durează 3-4 luni
– costurile închiderii aferente unui PFA sunt mult mai mici comparativ cu cele ale unui SRL
– costurile cu contabilitatea sunt mai reduse la PFA comparativ cu un SRL
– în lege la PFA nu scrie că ești obligat să ai contabil, pe când la SRL există obligativitate expres stipulată în Legea Contabilității

În schimb la SRL ai oportunitățile de dezvoltare mult mai mari:
– număr nelimitat de coduri CAEN (la PFA poți să-ți alegi un singur cod CAEN, care este aferent impozității normei de venit sau maxim 5 dacă alegi sistemul real)
– ai la dispoziție un număr nelimitat de angajași (la PFA poți doar 3)
– taxele sunt mai mici la SRL
– felul în care ești privit de un eventual partener de afaceri în cazul unui SRL este mult mai ok
– costul aferent Registrului Comerțului de înființare este 122 lei, plus plata persoanei care ți-l deschide
SRL-ul este mult mai atractiv din punct de vedere fiscal, ai o impozitare mult mai relaxată, de aceea este ales cu precădere de către antreprenori

Dacă luăm o comparație în care povestim despre un singur om care este hairstylist sau care prestează servicii IT, mai relaxant pentru el și mai simplu ar fi PFA-ul datorită complexității reduse.

În schimb dacă deja vorbim despre un salon sau o firmă de IT cu mai mulți angajați, ei bine, opțiunea ta va fi cu siguranță SRL-ul unde vom descoperi împreună în momentele următoare de ce:
– din experiență, respectiv statistici un regim de PFA funcționează cu precădere anumitor persoane care sunt și angajate și doresc să obțină un ban în plus sau să fie freelancer, dar nu doresc foarte tare să aibă o firmă sau să evolueze sau o bătaie de cap foarte mare.
– pe de altă parte, la un SRL ai nevoie și de o gestionare foarte bună a resurselor umane în cazul în care vrei să te dezvolți, respectiv de coordonare din punct de vedere managerial.

Tu hotărăști ce este mai bine pentru tine: liniștea oferită de un PFA cu limitatea posibilităților de evoluție, versus taxarea mai relaxantă a unui SRL împreună cu expunerea și oportunitățile respectiv taxarea mai accesibilă a SRL-ului.