În Planul Național de Redresare și Reziliență au fost incluse printre măsurile principale de adoptat pentru anul 2022, scăderea plafonului de 1.000.000 EUR pentru cei care aplică impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor, la 500.000 EUR.

După cum bine se știe, majoritatea companiilor din România sunt încadrate ca microîntreprinderi. Procentele de impozitare pentru acestea sunt 1% sau 3% în funcție de norma de lucru a salariaților. În schimb, cei care depășesc cifra de afaceri de 1.000.000 EUR, în acest moment trebuie să achite procent de 16% al impozitului pe profit.

Ei bine, din 2022, conform planului depus, mai sus menționat, prin diminuarea plafonului la jumătate, o parte din companii vor trebui să schimbe sistemul de taxare mai devreme, acest lucru având cel mai probabil un impact direct, iar în cele mai multe cazuri posibil negativ pentru business-urile antreprenorilor. Plafonul de 1.000.000 EUR, a oferit în toți acești ani o relaxare pentru majoritatea firmelor.

Totuși, propunerea inițială a fost de scădere de la 1.000.000 EUR la 100.000 EUR, lucru care ar fi fost cu adevărat mult prea abrupt.

Dacă pentru o firmă plătitoare de impozit pe veniturie microîntreprinderilor nu era un impact mare pe cheltuieli până acum, începând cu anul 2022, în cazul aprobării PNRR, fiecare dintre cei care estimează un avânt mai important pe vânzări ar trebui să înceapă să se preocupe și de cheltuieli.

Din experiență vă spun că există o sumedenie de firme (de exemplu cele prestatoare de servicii), unde cheltuielile eligibile sunt limitate. Și atunci să facem un exercițiu de imaginație și să presupunem că plafonul de 500.000 EUR va fi depășit. Ei bine să presupunem faptul că:

  • Cifră de afaceri într-un trimestru – 100.000 lei – impozit micro 1% – impozit aferent 1.000 lei;
  • Cifră de afaceri într-un trimestru – 100.000 lei – impozit micro 3% – impozit aferent 3.000 lei;
  • Cifră de afaceri într-un trimestru – 100.000 lei – impozit pe profit (în cazul în care nu avem cheltuieli) – 16% procent de impozitare = 16.000 lei.

Imaginați-vă singuri cam ce cheltuieli eligibile ar trebui să aibă o firmă pentru a avea un impozit de plată precum cel al veniturilor pe microîntreprinderi.

Impozitarea la profit este avantajoasă doar atunci când avem cheltuieli mari sau facem investiții consistente. În contextul în care nu dispunem de cheltuieli, impozitarea va fi pe măsură.

Cel mai probabil vor urma multe firme care vor înregistra cheltuieli neeligibile pentru societatea lor, drept deductibile, mergând la risc, ori splituri de venituri ale activității curente în mai multe firme, odată cu noul plafon, ori alte situații.

Rămâi la curent cu ce fac: citește și celelalte articole pe care le-am scris pe blogul meu, cosmindumitrascu.ro!