Echipa Upriserz m-a rugat să le pregătesc un nou articol cu informațiile legislative din 2022. Găsești aici primul guest post.

Se spune că înainte de a avea grijă de alții, e nevoie să ai grijă de tine pentru început. Ceea ce se potrivește perfect și în afaceri. Așadar, am pregătit o listă cu câteva remindere sau noutăți legislative pentru tine:

1. SPV (spațiul privat virtual)

Toate firmele și P.F.A.-urile, I.I.-urile, I.F.-urile trebuie să fie înrolate în SPV. ANAF nu mai comunică altfel. S-a creat o confuzie și o mică isterie – dacă o pot numi astfel – din pricina lipsei de informare/comunicare sau din pricina faptului că informația pentru contribuabili nu este prezentată concis de către Ministerul Finanțelor Publice.

Din punct de vedere al S.R.L.-urilor, consider că marea majoritate sunt înrolate în SPV (sau cel puțin așa este normal – să se fi întâmplat deja). Luând în calcul faptul că mare parte dintre profesioniștii contabili au semnătură electronică pentru depunerea declarațiilor fiscale, aceștia au acționat deja în această direcție (o parte însă nu, considerând că nu vor să fie “poștași” și să își asume și această relație). Eu personal am făcut-o, întrucât sunt de părere că trebuie să ne sprijinim clienții, și să le creăm cât mai multă liniște cu putință, pentru a se putea focusa pe business-ul lor.

Din proprie experiență, vă spun că ANAF chiar nu mai lucrează altfel. Ba chiar au pus la dispoziție și ultima versiune de declarație (D700), care înglobează mai multe declarații – se transmite online – cu ajutorul acesteia au fost simplificate foarte multe operațiuni de declarare (era firesc să se întâmple asta din moment ce toată relația a fost mutată în online) – înregistrare în scopuri de TVA, obținere cod special de TVA intracomunitar, înregistrare salariați/scoatere salariați, declarare punct de lucru etc.

Singura interacțiune fizică, pe care ANAF o mai permite este achiziționarea Registrului Unic de Control (apropo și aici ar putea fi implementat cumva online, după părerea mea) și ridicarea CIF-ului de TVA (și aici ar merge eliberat electronic după părerea mea, asta ca să fie digitalizare 100%).

Singurele persoane care nu au obligativitatea înrolării în SPV, sunt persoanele fizice care nu sunt organizate ca P.F.A./I.I./I.F. – cu alte cuvinte, cele care nu sunt organizate ca entități comerciale.

Exemplu concret – persoanele fizice care obțin venituri din bursă, crypto, chirii, dividende, arendă, jocuri de noroc, etc. nu au obligația înrolării în SPV, cu toate că ar fi mai comod pentru ele.

2. SITUAȚIILE FINANCIARE (BILANȚURILE)

Tot mai mulți antreprenori au început să solicite bilanțul contabil, alarmați cu privire la acest subiect (unii forțați și de investitori, creditori, bancă ș.a.).

Însă, trebuie menționat în clar faptul că termenul legal de depunere al bilanțurilor este 31 Mai 2022. Astfel că, nu există niciun motiv de grabă sau panică în perioada următoare. ?

3. TAXELE DATORATE DE CEI ÎN REGIM DE PFA/II/IF

Începând cu 2022, conform ordinului 2021/2021 taxele datorate se vor plăti exclusiv în conturile ANAF, unde persoana fizică își are domiciliul. De exemplu, să presupunem faptul că eu dețin un P.F.A., cu sediul în Cluj, însă domiciliul meu este în București. Taxele pe care le datorez, indiferent unde aș avea sediul profesional, le voi achita la Administrația Financiară unde am domiciliul, începând cu acest an.

Până în 2021, aș fi achitat pensia, sănătatea și impozitul la Administrația Financiară, unde aș fi fost arondat cu domiciliul, iar taxele aferente CUI (TVA, taxe salariați), unde era stabilit sediul profesional.

4. IMPOZITELE ȘI TAXELE LOCALE

După cum bine se cunoaște, fiecare persoană fizică/firmă care deține în patrimoniu clădiri, case, apartamente, terenuri, mașini, ș.a. imobile sunt obligate la achitarea impozitelor locale.

Pentru a beneficia de o bonificație de 10% trebuie sa achitați impozitul aferent întregului an până la data de 31 Martie 2022.

5. ACTIVITĂȚILE CASNICE

Se va implementa o aplicație online pentru gestionarea activităților casnice (până acum remunerarea acestora era de fel “la negru”). Ei bine, va fi implementată o aplicație online, menită să sprijine atât angajatorii, cât și prestatorii de servicii casnice. Aceste persoane vor beneficia de aplicabilitatea unor contribuții mai mici. De asemenea, tot prin această aplicație, persoanele vor beneficia și de evidență în sistemul bancar, respectiv la oficiile poștale.

Datorită acestei măsuri, persoanele prestatoare de servicii casnice, devin implicit asigurate la pensie (obligatoriu) și sănătate (opțional).

Toate operațiunile vor fi efectuate în strânsă legătură cu A.N.O.F.M. (Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă).

Cum? Se vor achiziționa tichete nominale de la A.N.O.F.M., de către angajatori. Prin aceste tichete, “angajații casnici” (cei care prestează servicii de curățenie, gătit, plimbat animale, etc.) vor fi remunerați pentru munca prestată.

Vom vedea în continuare aplicabilitatea acestei legi în stadiu de proiect proaspăt adoptat de Guvernul României.

Bugetul alocat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, este în cuantum de 4.538.000 EUR, iar implementarea ar trebui să aibă loc până la 31 Decembrie 2023, deci aplicabilitatea celor menționate mai sus va fi cu 01 Ianuarie 2024.

Vezi aici restul informațiilor legislative din Guest Post-ul pentru Upriserz Blog