Atunci când o persoană dorește să aibă o afacere, primesc foarte des întrebarea – Ce să aleg, SRL sau PFA?

Majoritatea profesioniștilor spun aproape din start SRL. Răspunsul meu la această întrebare este cu siguranță: ce ți se potrivește mai mult și ce te face mai fericit.

Ambele tipuri de entități au plusuri și minusuri, de aceea am zis că depinde ce se potrivește fiecăruia. Atunci când se ia o hotărâre, trebuie analizate lucrurile din mai multe puncte de vedere:

– depinde de bătaia de cap pe care ți-o asumi;
– depinde de ce taxe îți asumi;
– depinde ce vrei să faci cu acea entitate;
– depinde de competențele tale ca manager;
– depinde de disponibilitatea ta spre învățare;
– depinde de disponibilitatea ta de implicare;
– depinde cum vezi lucrurile și anume ce business dorești să faci;
– trebuie să justifici fiecare ban retras din bancă, atunci când ai un SRL;
– contabilitatea costă mai mult pentru un SRL.

SRL SAU PFA

Să le luăm pe rând.

SRL

S.R.L. înseamnă societatea cu răspundere limitată. Aceasta se clasifică în 2 tipuri: microîntreprindere și plătitoare de impozit pe profit.

Taxe și impozite PFA-uri

Microîntreprinderea

Impozitul aplicabil microîntreprinderii se numește simplu – impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Procentele aplicate sunt: 3% sau 1% aplicate cifrei de afaceri – stabilirea procentului se efectuează în funcție de salariați. Dacă se însumează o normă de 8 ore aferentă contractelor de muncă, impozitul va fi de 1%.

Dacă nu prezintă salariați sau nu se însumează o normă de 8 ore din contracte de muncă, impozitul este de 3%.

SRL-ul atinge o cifră de afaceri 300.000 lei – trece la plătitor de TVA – se depune declarația 010;

SRL-ul atinge o cifră de afaceri 1.000.000 euro – trece la plătitor de impozit pe profit – se depune declarația 010/700;

Exemplu de calcul – impozit pe microîntreprindere

Total venituri – 10.000 lei
Procent impozit – 3%
Impozit de plată – 300 lei

Total venituri – 10.000 lei
Procent impozit – 1%
Impozit de plată – 100 lei

După cum se poate observa, în stabilirea impozitului, nu se ține cont de cheltuieli.

Plătitoare de impozit pe profit

Impozitul datorat de plătitorii de impozit pe profit este în cotă de 16% aplicat la rezultatul fiscal. Aceasta este formula simplificată fără să ținem cont de alte tipuri de venituri, respectiv cheltuieli.

Exemplu de calcul – impozit pe profit

Total venituri – 10.000 lei
Total cheltuieli – 2.500 lei
Bază impozabilă – 7.500 lei
Procent impozit – 16%
Impozit de plată – 1.200 lei

La aceste taxe se adaugă desigur, taxele salariale, în situația în care firma are salariați.

SRL SAU PFA

PFA

PFA înseamnă persoană fizică autorizată. Aceasta se clasifică în 2 tipuri: PFA la normă de venit și PFA la sistem real.

PFA-urile care pot opta pentru norma de venit, pot avea doar un singur cod CAEN. Lista de coduri CAEN, eligibile normei de venit se găsește aici.

Dacă nu te încadrezi să desfășori o activitate care nu se regăsește în lista mai sus amintită, înseamnă că singura ta opțiune rămâne PFA în sistem real.

Taxe și impozite PFA-uri

PFA la normă de venit

Aceste entități plătesc taxe și impozite raportate la norma de venit. Trebuie consultată lista normelor de venit pentru a vedea impozitele ce trebuie achitate.

Ce datorează un PFA la normă?

Impozit – 10% pe an din norma alocată. De exemplu, dacă norma de venit anuală este 33.000 lei, impozitul de plată va fi 3.300 lei.

Contribuție la pensie (CAS) – 25% raportat la salariul minim pe economie. Dacă nu se depășesc veniturile aferente normei respective, PFA-ul nu este obligat să achite contribuția la pensie. Contribuția la pensie pe an se calculează astfel: salariul minim pe economie înmulțit cu 12 luni înmulțit cu 25%. Concret pentru zilele noastre avem: 2.300 lei x 12 x 25% = 6.900 lei pe an;

Contribuție la sănătate (CASS) – 10% raportat la salariul minim pe economie. Dacă nu se depășesc veniturile aferente normei respective, PFA-ul nu este obligat să achite contribuția la sănătate. Contribuția la sănătate pe an se calculează astfel: salariul minim pe economie înmulțit cu 12 luni înmulțit cu 10%. Concret pentru zilele noastre avem: 2.300 lei x 12 x 10% = 2.760 lei pe an;

Important:

PFA-ul dacă prezintă certificat de handicap grav sau accentuat – nu mai trebuie să achite impozitul de 10%;

PFA-ul dacă prezintă certificat de handicap altele decât grav sau accentuat sau stare de invaliditate – norma se va reduce cu 50%, deci taxele vor fi achitate la jumătate de normă;

PFA-ul dacă are contract de muncă cu normă întreagă – se înjumătățește norma de venit, deci taxele de mai sus se reduc la jumătate, lucru care devine extrem de atractiv – cu alte cuvinte din sumele expuse mai sus, toate devin 3.300/2, 2.760/2 și 6.900/2, deci total taxe = 6.480 lei/an – atât plătește un PFA la normă de venit pe an dacă nu depășește cifra de afaceri de 100.000 EUR.

Comparativ cu aceeași sumă, un SRL plătește la 100.000 EUR – 3.000 EUR. Atribuim un curs de 4.9 LEI = 1 EUR, iar taxele devin minim, minimorum 14.700 lei.

De menționat faptul că am luat o valoare medie a normei de venit. Aceasta poate varia în plus sau în minus față de suma de 30.000 lei, în funcție de activitatea PFA-ului.

PFA-ul dacă atinge o cifră de afaceri în sumă de 300.000 lei – trece la plătitor de TVA – se va depune declarația 070;

PFA-ul dacă atinge cifra de afaceri de 100.000 EUR – trebuie trecut obligatoriu la sistemul real;

PFA-ul anual depune declarația unică până pe 25 mai și trebuie să achite taxele de mai sus. Până în anul 2021, declarația unică s-a amânat mereu pentru alte termene;

Alte scutiri: pentru femeile care au îndeplinit vârsta de 60 de ani și bărbații de 65 de ani se reduce norma de venit cu 40%; pentru contribuabilii care au împlinit vârsta de 70 de ani, se va reduce norma cu 60%; pentru persoanele care se află în primul an de activitate și au fost disponibilizate în ultimele 3 luni, se va reduce norma de venit cu 50% până la data de 31.12 a anului în curs.

PFA la sistem real

Tipul de PFA care aparține de sistemul real are aceleași procente cu privire la taxe ca și PFA-ul la normă de venit (10% impozit și CASS, respectiv 25% CAS).

Diferența aici este că impozitul se stabilește ca diferență dintre veniturile brute obținute minus cheltuielile deductibile înmulțit cu 10%.

Să exemplificăm presupunând că un PFA în sistem real, care intermediază asigurări de exemplu, a obținut următoarele:

Venit brut – 90.000 lei;
Cheltuieli deductibile – 20.000 lei;
Profit – 70.000 lei;
Cotă procent impozit – 10% aplicat la profit;
Impozit de plată – 7.000 lei.
CAS rămâne ca la PFA-ul la normă – 6.900 lei;
CASS rămâne ca la PFA-ul la normă – 2.760 lei.

Important:

PFA-ul dacă prezintă certificat de handicap – nu mai trebuie să achite impozitul de 10%;

PFA-ul dacă atinge cifră de afaceri 300.000 lei – trece la plătitor de TVA – se depune declarația 070;

PFA-ul anual depune declarația unică până pe 25 Mai și trebuie să achite taxele de mai sus. Până în anul 2021, declarația unică s-a amânat mereu pentru alte termene;

În final, răspunsul la întrebarea – Ce să aleg, SRL sau PFA?, este acela că: trebuie să alegi încadrarea care ți se potrivește cel mai bine în funcție de ceea ce vrei să faci, de ce bătăi de cap vrei să ai și de taxarea optimă, desigur. Eu am expus mai sus toate situațiile, mai departe fiecare alege cum consideră de cuviință.

Rămâi la curent cu ce fac: pe blogul meu cosmindumitrascu.ro găsești și alte articole interesante!