Bine v-am regăsit în acest material în care vom discuta aspecte cu impact major asupra business-ului tău și anume despre un impozit indirect, care dă atât de multe bătăi de cap antreprenorilor și anume TVA-ul.
.
Marea majoritate a patronilor nu înțeleg faptul că TVA-ul nu este al lor, ci este al statului. De aceea se și numește – TAXA PE VALOAREA ADAUGATĂ. Atunci când acesta devine scadent și anume, lunar sau trimestrial (depinde de firma fiecăruia – ce tip de plătitor de TVA este – ca idee poate fi lunar sau trimestrial), aceștia constată că, de fapt nici măcar nu îl mai au în conturi, acesta fiind deja cheltuit.
.
➡Cauza? Proasta manageriere a companiei desigur, neluarea în calcul a diferitelor considerente.
.
➡Când devine firma plătitoare de TVA?
.
➡O firmă în marea majoritate a cazurilor, atunci când ia naștere este neplătitoare de TVA și astfel rămâne până:
 Atinge cifra de afaceri de 300.000 lei și trebuie să se înregistreze automat în scopuri de TVA;
 Prin opțiune, fiindcă așa consideră de cuviință și pentru că acest lucru ar aduce un beneficiu companiei (de exemplu, nu vor clienții să lucreze cu tine, ori urmează să efectuezi investiții, ori ești în sectorul de retail sau producție, iar costul îți este direct impactat, ori la activitatea de publicitate prin intermediul canalelor – Facebook, Google etc.).
➡Tipuri de TVA:
TVA colectată – aferentă facturilor emise;
TVA deductibilă – aferentă facturilor de achiziție;
TVA neexigibilă – se aplică la firmele plătitoare de TVA la încasare și la firmele cu comerț cu amănuntul care aleg o gestiune global valorică – TVA-ul aferent adaosului comercial;
TVA de recuperat – atunci când TVA-ul de la achiziții este mai mare decât TVA-ul aferent vânzărilor;
TVA de plată – atunci când TVA-ul, aferent vânzărilor este mai mare decât TVA-ul aferent cumpărărilor.
.
Acum că ești plătitor de TVA, trebuie să vezi ce sistem te avantajează.
.
.
.
➡Ce presupune fiecare?
.
?Sistemul de TVA la încasare:?
Îl poți folosi până la nivelul cifrei de afaceri de 2.250.000 lei, până la 31.12.2020, respectiv 4.500.000 lei începând cu 01.01.2021. Dacă depășești această cifră de afaceri, treci obligatoriu la sistemul de TVA la facturare.
Acesta presupune faptul că vei colecta TVA doar atunci când clientul îți va achita factura, dar vei deduce doar când vei plăti.
Pe cine avantajează măsura? Pe antreprenorii care încasează greu facturile. Dacă emiți o factură, pe care apoi urmează să nu o încasezi? Ei bine, acest sistem te protejează, ajutându-te să achiți TVA-ul aferent facturilor emise, doar atunci când efectiv le încasezi. Până în 2013, indiferent că încasai sau nu facturile, erai obligat la plata TVA-ului.
Atenție! Acest sistem are și viceversa – anume că nici TVA-ul de la facturile de achiziție nu le poți deduce până nu le achiți. Astfel că, atunci când îți faci planul de bătaie trebuie să te gândești de 2 ori.
.
De exemplu, eu mă aflu în sistemul de TVA la încasare. Îmi achit toți furnizorii, niciunul nu este neplătit, iar TVA-ul îl colectez doar atunci când clientul mă platește, neîncărcându-mă cu TVA-ul colectat și nefiind dator către ANAF, din moment ce nu l-am încasat de la client.
.
SFAT: atunci când ești prestator de servicii, sfatul meu este să fii plătitor de TVA la încasare. Nu ești în sectorul de retail ca să încasezi TVA-ul imediat – de exemplu supermarketurile. Încasează TVA-ul imediat, prin urmare și deducerea TVA-ului trebuie să fie imediată la acestea.
.
EXEMPLUL 1:
Facturezi 100 lei + TVA (neîncasată). Cumperi de 50 lei + TVA (plătită).
Înseamnă că ai dedus 9.5 lei și nu ai colectat nimic.
.
EXEMPLU 2:
Facturezi 100 lei + TVA (încasată). Cumperi de 50 lei + TVA (plătită).
Înseamnă că ai de plătit 9.5 lei (diferența dintre TVA-ul încasat minus TVA-ul plătit).
.
.
?Sistemul de TVA la facturare (sistemul normal de taxare al TVA-ului):?
Îl poți folosi, fără a fi condiționat de vreo cifră de afaceri. Trebuie doar să analizezi dacă se mulează nevoilor tale. Eu de exemplu, cum povesteam mai sus, nu mă avantajează pentru că prestez servicii, iar încasarea nu are loc imediat, ci ulterior emiterii facturilor, la un termen anume.
.
Dacă încasezi imediat, acesta este sistemul pe care trebuie să îl practici. Vei deduce de asemenea instant TVA-ul de la facturi.
Atenție la furnizorii aflați în sistemul de TVA la încasare: deduci TVA-ul aferent facturilor acestora, doar atunci când le achiți, deci nu imediat.
.
.
EXEMPLUL 1:
Facturezi 100 lei + TVA. Cumperi de 50 lei + TVA.
Înseamnă că ai dedus 9.5 lei și ai colectat 19 lei. Rezultă TVA de plată de 9,5 lei.
.
EXEMPLU 2:
Facturezi 100 lei + TVA. Cumperi de 50 lei + TVA (neplătită – furnizorul este în sistemul de TVA la încasare).
Înseamnă ca ai de plătit 19 lei (diferența dintre TVA-ul încasat minus TVA-ul plătit. Cum factura nu este achitată, nici deducerea nu are loc).
Dacă factura este plătită, atunci tot 9.5 lei rămâne de achitat.
.
Dacă valorile sunt inverse, adică 19 lei la TVA achiziționat și 9,5 lei la TVA vândut, atunci va reieși un TVA de recuperat în valoare de 9.5 lei, pe care îl vei regulariza în perioada următoare – lună sau trimestru, când se poate scădea din TVA-ul de plată sau se poate adauga la TVA-ul de recuperat. Dacă este o sumă consistentă, se poate cere TVA-ul la rambursare, unde urmează în general control fiscal, iar statul este obligat să îți returneze TVA-ul solicitat… evident dacă ești în regulă. Au existat destule cazuri atunci când organul fiscal a considerat că nu este în regulă ce s-a cerut și a anulat o parte din el sau a anulat și a reconsiderat o parte din el, considerând că acel TVA nu a fost efectuat în scopul activității comerciale a companiei. Deci, solicitarea TVA-ului la rambursare este o sabie cu 2 tăișuri.
.
DECI MARE ATENȚIE!